Dankbaarheidsdagboek
Ben je op zoek naar meer
positiviteit in je leven?
We hebben er allemaal wel eens last van: we zien makkelijk wat niet helemaal in orde is, wat beter kan, wat ontbreekt…
Enkele voorbeelden:
Op het werk: je bent gefixeerd op een enkele fout of mislukking, terwijl je ‘vergeet’ hoeveel taken je succesvol afgerond hebt.
Financiën: we kunnen ons zorgen maken over kosten en uitgaven, maar we realiseren ons soms niet dat we toegang hebben tot basisbehoeften en comfort die velen niet hebben.
Lichamelijke gezondheid: we concentreren ons soms op fysieke ongemakken of kwalen, terwijl we vergeten te waarderen dat we over het algemeen gezond zijn en in staat zijn om te bewegen en te genieten van het leven.
Relaties: we richten ons soms op kleine conflicten of ergernissen en vergeten hoeveel liefde, steun en vreugde die relatie ons brengt.
Persoonlijke prestaties: we vergelijken ons vaak met anderen en richten ons op wat we nog niet hebben bereikt, terwijl we over het hoofd zien hoe ver we gekomen zijn en wat we al hebben bereikt.
Herkenbaar?
Ja, we hebben allemaal wel in meer of mindere mate last van zo’n negatieve gedachten. En dat is normaal want dit heeft te maken met ons overlevingsinstinct. Ons richten op potentiële gevaren en negatieve situaties hielp onze voorouders om bedreigingen te herkennen en te overleven. Wat nu overblijft is onze overgevoeligheid voor negatieve informatie.
​
​
Waarom beginnen met een dankbaarheidsdagboek?
Dankbaarheid kan heel wat voordelen opleveren in je dagdagelijkse leven. Het belangrijkste is dat er een positieve verandering zal optreden in je gemoedstoestand. Daarnaast kan het je vreugde geven en je energieker laten voelen.
​
Ja, we worden continu blootgesteld aan reclame en sociale vergelijking waarin de behoefte naar meer, ander, beter… aangezwengeld wordt. Het verlangen naar meer maakt ons ontevreden waardoor dankbaarheid voor wat er wel is, in een hoekje gedrumd wordt.
Een dagelijks moment om te reflecteren op de dingen waar we dankbaar voor zijn, kan leiden tot een hoger welbevinden. Dankbaarheid maakt je leven vreugdevoller. En het beste nieuws? Dankbaarheid kan je trainen? Hoe? Door een dankbaarheidsdagboek bij te houden!
​
Het is een veelvoorkomend misverstand dat je eerst gelukkig moet zijn voordat je dankbaarheid kan voelen. In realiteit werkt het andersom: dankbaarheid koesteren kan leiden tot meer geluk in je leven.
Dus, waar wacht je nog op?
Marleen S
Wat is de reden dat je mij hebt ingeschakeld?
Hulp om tot rust te komen en advies bij zoektocht naar mijzelf.
​
Wat heb je uit de gesprekken gehaald? Heb je nieuwe inzichten opgedaan, of nieuwe ideeën voor de toekomst?
Iets anders?
-
Dat mijn gezondheid en rust op de eerste plaats komt en daarna mijn werk.
-
Leren loslaten.
-
Terug de persoon van vroeger zijn, de vrolijke optimist.
-
Ik zorg eerst heel goed voor mezelf...
-
Ik ben dankbaar voor...
-
Zorg eens net zo goed voor jezelf voor een ander.
Hoe heb je de gesprekken ervaren?
Heel positief en bemoedigend! Dit geeft mij nieuwe energie.
​
Welk aspect van het traject – de sessies – vond je het meest waardevol?
Ontspanning en ademhaling, geeft mij rust en ik kan beter slapen.